Un stil de viata sanatos pentru prevenirea aparitiei cancerului

Medicina moderna sustine ca celulele canceroase sunt prezente in organismul uman, boala putand fi declansata doar in anumite conditii.
Organismul uman are capacitatea de a se apara impotriva acestor celule in conditiile mentinerii sau readucerii acestuia la echilibrul initial.

    Va prezentam succint cateva modalitati  simple pentru prevenirea cancerului :

Pastrarea unei greutati corporale normale prin activitati fizice regulate. Majoritatea tipurilor de exercitii (precum inotul sau chiar yoga) contribuie la mentinerea unui tonus general pozitiv putand reduce incidenta bolilor canceroase cu 30-40%. Activitatea fizică regulată contribuie şi indirect la prevenirea cancerului prin faptul că are o influenţă pozitiva asupra greutăţii corporale, ştiut fiind că obezitatea este un factor de risc important în apariţia cancerului.  Nu mai puţin îmbucurător este şi faptul ca activitatea fizică protejează organismul nu numai faţă de cancer, ci şi faţă de alte boli cauzate de sedentarism.

Consumarea fructelor, legumelor crude si a alimentelor bogate in fier. Meniurile alcătuite în principal din alimente de origine vegetală conferă protecţie semnificativă faţă de cancer. În general, un consum crescut de vegetale constituie  un factor protector faţă de anumite
localizări ale bolii canceroase. În particular, consumul de fructe, legume şi leguminoase constituie  un factor protector faţă de anumite forme de boală canceroasă. Consumul de legume şi fructe contribuie la protecţia faţă de cancer atât direct cât şi indirect, prin efectul asupra greutăţii corporale.

Evitarea fumatului si a consumului de alcool  este o măsură eficientă de protecţie faţă de apariţia bolilor canceroase. Limitarea, respectiv evitarea consumului de băuturi alcoolice, este o măsură eficientă de protecţie faţă de apariţia bolilor canceroase. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancer pe care îl putem reduce. Acesta este responsabil nu numai pentru cancerul pulmonar, ci și pentru alte tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune metode de a preveni cancerul este renunțarea la fumat sau neînceperea acestui viciu.

     De asemenea trebuie sa stim si faptul ca bolile sunt in stransa legatura cu psihicul si cu mintea omeneasca, cu sentimentele noastre, cu felul in care privim lumea. Auzim din ce in ce mai des expresii de genul ”esti ceea ce gandesti” sau ”esti ceea ce simti”. Ei bine, nu sunt simple sabloane, este real, starea de spirit influenteaza somaticul / fizicul. Este demonstrat faptul ca depresia si anxietatea, afectiuni ale lumii moderne, pot fi combatute prin metode simple, care ne apropie de natura si de noi insine.  Cu alte cuvinte, felul in care noi gandim, felul in care ne raportam la noi insine si la lumea dimprejurul nostru determina calitatea sanatatii noastre.

Laviniu Zorila ( student, voluntar)

Comments are closed.