Cancerul de san

Cancerul de san poate fi depistat inainte de aparitia manifestarilor clinice, depistarea precoce asigurand sanse maxime pentru un tratament eficient si un prognostic bun. In Romania, insa, doar sub 10% dintre pacientele noi sunt diagnosticate in faza incipienta.
Specialistii recomanda urmatorul calendar privind metodele de depistare a neoplasmului mamar :
– Paciente cu varsta cuprinsa intre 20- 39 de ani : autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor la fiecare 3 ani ;
– Paciente cu varsta peste 40 de ani : autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor in fiecare an, mamografie anuala.
Se recomanda efectuarea controlului medical periodic al fetitelor incepand de la aparitia primului ciclu menstrual, avand in vedere modificarile endocrine care au intervenit in ultimii ani si numarul de neoplasme mamare depistate la tinerele cu varsta sub 20 de ani.
Multe persoane nu stiu sa se autoexamineze sau nu se autoexamineaza corect. La controlul medical periodic pe care orice asigurat trebuie sa-l faca, gratuit, la medicul de familie, poate solicita examenul clinic al sanilor, daca medicul omite acest lucru. Desi una din opt femei risca sa dezvolte cancer de san, boala poate apare si la barbati.
In ceea ce priveste prevenirea cancerului de san, aceasta se face prin:
– eliminarea factorilor de risc modificabili si adoptarea unui stil de viata echilibrat (evitarea consumului exagerat de alcool, renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice, evitarea terapiei hormonale, neintarzierea conceptiei copiilor, alaptarea la san, evitarea unei diete bogate in grasimi)
– respectarea recomandarilor pentru screening: autoexaminarea sanilor, examenul clinic al sanilor, ecografie mamara, mamografie (recomandata, daca nu sunt suspiciuni, doar femeilor de peste 40 de ani).

1 Response to "Cancerul de san"