1 Octombrie 2013 – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la San

         Fotografie0204         

              

Asociatia Romana de Oncologie “Sfanta Ana”  marcheaza, si in acest an, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva  Cancerului la San in data de 1 octombrie. Pentru a atrage atentia asupra cresterii alarmante a numarului  de  cazuri de cancer de san in Romania, dar si asupra sanselor reale de supravietuire in cazul depistarii  precoce, elevii voluntari ai asociatiei distribuie pliante informative pe raza municipiului Tg- Jiu. Actiunea este sprijinita  de  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Fotografie0205

 

Cancerul de san poate fi depistat inainte de aparitia manifestarilor clinice, depistarea precoce  asi-    gurand  sanse maxime pentru un tratament eficient si un prognostic bun. In Romania, insa, doar sub 10%  dintre  pacientele noi sunt diagnosticate in faza incipienta.

 

Specialistii recomanda urmatorul calendar privind metodele de depistare a neoplasmului mamar :

–        Paciente cu varsta cuprinsa intre 20- 39 de ani : autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor la fiecare 3 ani ;

–        Paciente cu varsta peste 40 de ani : autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor in fiecare an, mamografie anuala.

Se recomanda efectuarea controlului medical periodic al fetitelor incepand de la aparitia primului ciclu menstrual, avand in vedere modificarile endocrine care au intervenit in ultimii ani si numarul de neoplasme mamare depistate la tinerele cu varsta sub 20 de ani.

Multe persoane nu stiu sa se autoexamineze sau nu se autoexamineaza corect. La controlul medical periodic pe care orice asigurat trebuie sa-l faca, gratuit, la medicul de familie, poate solicita examenul clinic al sanilor, daca medicul omite acest lucru. Desi una din opt femei risca sa dezvolte cancer de san, boala poate apare si la barbati.

In ceea ce priveste prevenirea cancerului de san, aceasta se face prin:

–        eliminarea factorilor de risc modificabili si adoptarea unui stil de viata echilibrat (evitarea consumului exagerat de alcool, renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice, evitarea terapiei hormonale, neintarzierea conceptiei copiilor, alaptarea la san, evitarea unei diete bogate in grasimi)

–        respectarea recomandarilor pentru screening: autoexaminarea sanilor, examenul clinic al sanilor, ecografie mamara, mamografie (recomandata, daca nu sunt suspiciuni,  doar femeilor de peste 40 de ani).

 

                             

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.