Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic a fost marcată in 2014 pentru prima dată la nivel internațional în data de 13 noiembrie.
Principalele organizații de pacienți din lume au marcat această zi prin diferite acțiuni de conștientizare a opiniei publice, dar și a oamenilor politici pentru creșterea eforturilor în ce privește diagnosticarea precoce a cancerului pancreatic și a investițiilor în cercetare în acest domeniu.
O acțiune comună la nivel mondial a fost cea de iluminare a unor clădiri celebre de pe întreg mapamondul în violet, culoarea asociată cancerului pancreatic. Printre aceste obiective s-au aflat Clădirea Parlamentului European, Primăria din Londra, Gloucester Cathedral, Trafalgar Square, Caerphilly Castle -Wales, Cascada Niagara, Calgary Tower, Calgary Olympic Plaza, Toronto City Hall.
România s-a alăturat eforturilor internaționale prin organizarea unei manifestări unice la nivel național, sub patronajul European Cancer Patient Coalition. Aceasta a avut loc în orașul marelui sculptor Constantin Brâncuși, ale cărui opere de artă sunt bine cunoscute la nivel internațional.
Începând cu ora 19.30, a fost iluminată în violet Poarta Sărutului din Târgu Jiu, iar raze luminoase au fost îndreptate spre cer simbolizând speranța la viață a bolnavilor diagnosticați cu cancer pancreatic, o floare proiectată pe cer fiind adusă omagiu celor răpuși de această boală.A fost păstrat un moment de reculegere, iar un cvartet profesionist a sustinut un moment dedicat, de asemenea, tuturor care luptă pentru supraviețuire, dar și în memoria celor trecuți în neființă. Au fost arborate drapelele României și Uniunii Europene, întregul moment fiind susținut de voluntari elevi și studenți, dar și de bolnavi oncologici cu alte patologii. La eveniment au fost distribuite materiale informative privind cancerul pancreatic.
Poarta Sărutului a fost aleasă în vederea luminării în violet atât datorită valorii artistice, cât și datorită a două dintre simbolurile pe care le reprezintă: ochii – amintirea celor trecuți în neființă, dar și poarta de trecere dinspre viață spre moarte, municipiul Târgu Jiu fiind singurul oraş din România implicat în eveniment.
Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Cancerului Pancreatic de la Tg-Jiu au fost organizate de Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana”, în calitate de membru al European Cancer Patient Coalition (ECPC) și în parteneriat cu organizația europeană, precum și cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și Universitatea „Constantin Brâncuși” Tg- Jiu.