Actiunea intitulata „Curatenia trupului si a sufletului” a avut loc joi, 27 decembrie 2012, in Calugareni- comuna Pades. Fiind prima de acest gen desfasurata in comunitate, manifestarea a avut un rol esential in a convinge femeile din aceasta zona sa participe la programul national de screening al cancerului de col uterin, respectiv de a-si face testul Babes-Papanicolau.
Desfasurata sub forma de workshop, actiunea s-a bucurat de interesul localnicilor, care au avut ocazia sa afle informatii referitoare la cancerul de col uterin, la modalitatile de prevenire si depistare precoce, la factorii de risc, precum si despre importanta prezentarii din timp la medic. Materialele prezentate au fost sustinute de Ana Argint- asistent social, dr. Ioana Rauti-Bratiloveanu- medic de familie, preotii Dumitru Florin si Motea Viorel Daniel si de reprezentantii Asociatiei Romane de Oncologie „Sfanta Ana”, Bogdana Costoiu si Daniela Mircea, cu sprijinul Prefecturii judetului Gorj.
Femeile prezente la workshop au adresat numeroase intrebari si si-au manifestat interesul vis-a-vis de informatiile continute in pliantele primite. Momentul de interes maxim a fost generat de prezenta in sala a unei bolnave de cancer de col uterin din localitatea Calugareni, care a avut curajul sa le vorbeasca consatenilor sai despre drama pe care o traieste, dar si despre importanta de a se adresa medicului de la primele simptome.
Actiunea „Curatenia trupului si a sufletului” a fost initiata si coordonata de asistentul social Ana Argint, sustinuta de membrii familiei, in calitate de voluntari. Ana Argint este absolventa a Facultatii de Asistenta Sociala, dar si a cursurilor postliceale de asistenta medico-sociala si pedagogie. Implicarea ei in viata comunitatii din Calugareni este constanta, ea facandu-si datoria fata de semenii sai cu o daruire totala, pasiunea pentru aceasta profesie dezvoltandu-se in facultate: „In anii de studentie, am avut privilegiul sa particip la astfel de actiuni sub coordonarea doamnei profesor Felicia Andrioni. Atunci am simtit ca trebuie sa fac acest lucru si sa ajut si in acest mod oamenii din comunitatea in care traiesc. Sper sa am ocazia ca si in continuare sa pot organiza manifestari care sa vina in sprijinul semenilor mei”.
Actiunea desfasurata joi, 27 decembrie 2012, in localitatea Calugareni- Pades, este un exemplu pentru factorii responsabili din zonele rurale, impactul unor astfel de workshop-uri fiind esential in ceea ce priveste constientizarea populatiei asupra importantei preventiei si depistarii precoce a cancerului.