04 februarie 2013 – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului

In data de 4 februarie se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, zi in care se doreste ca intreaga populatie a globului sa fie unita pentru a preveni sau a lupta cu aceasta boala. Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana” incepe in 4 februarie 2013 o vasta campanie de informare asupra a 3 tipuri de cancer, campanie  ce se va desfasura anul acesta in liceele din Tg- Jiu, judetul Gorj, dorindu-se ca in fiecare an sa fie cuprinse cat mai multe scoli din judet si de la nivel national. Campania se va desfasura sub forma de concurs. Astfel, activitatea de informare a elevilor va fi urmata de organizarea unui concurs intre licee pe teme de educatie sanitara privind cancerele genitale, mamare si pulmonare, factorii de risc, comportamentul care predispune la cancer, dar si cel care evita aparitia bolilor oncologice.

Tot in cadrul actiunilor desfasurate pentru marcarea acestei zile, Asociaţia Română de Oncologie „Sfânta Ana” a organizat sambata, la Manastirea Lainici o excursie la care au participat 15 persoane cu afectiuni oncologice, aceasta incadrandu-se in activitatile de consiliere psihologica, respectiv terapie de grup/grup de suport, pe care asociatia le desfasoara permanent.

 

Transmitem gandurile unor bolnavi care au luptat cu cancerul si au supravietuit:

„Cand afli ca ai cancer simti ca se opreste lumea in loc. Ai senzatia ca totul s-a sfarsit. Dar, nu este asa. Este foarte important sa-ti aduni orice farama de energie si sa pornesti la lupta. Fiindca pentru majoritatea dintre noi, cancerul poate fi invins. Principalul este, indiferent cat de greu e si de cate ori iti vine sa cedezi, sa-ti aduci aminte ca si altii au luptat si au supravietuit „ (Stoian Amalia, Lavinia Pisc, Cosor Mara, Brujan Ileana, Borhina Camelia, Cazacu Viorica)

 

Special pentru data de 4 februarie 2013, doamna Viluta Vaduva, o supravietuitoare de mai bine de 28 de ani a 3 diagnostice diferite de cancer (la 18 ani – limfom non-hodgkin, apoi neoplasm mamar stadiul III B, urmand diagnosticul de tumora axilara) a scris o poezie pe care o dedica tuturor celor care au trait aceeasi drama si reusesc sa o depaseasca, poate, zi de zi.

 

Invingatorii

Suntem aici putini sau multi,
Invingatori in viata,
Pasim sfiosi pe drumul lung,
Scaldat cu lacrimi si speranta.

Din flori, din raze si din stele,
Am adunat un curcubeu,
De diamante si culoare,
Si azi le-am pus in parul tau.

Sa stralucesti, sa fi frumoasa,
Ca o mireasa din povesti,
De esti iubita, fiica – mama,
Sau sora daca esti, sa ne traiesti.

Sa nu platim tribut, pe-aceasta boala,
Cu pretul inocentei, un calvar,
Sa ne luptam, sa fim stapani,
Si viata vom primi in dar.

 

De VADUVA VILUTA

-Rovinari-

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.