Metode de crestere a imunitatii

Atunci cand vorbim despre cresterea imunitatii, vorbim de fapt despre cresterea rezistentei organismului in fata bolilor. Iar aceasta rezistenta este rezultatul unui stil de viata sanatos. Nu putem trai haotic si sa ne imaginam ca daca inghitim un medicament miraculos sau mai stiu eu ce ceai sau tinctura, gata, de aici incolo nu mai avem probleme cu boala. Organismul este un tot unitar, perfect adaptat la mediul inconjurator, cu care traieste in interrelatie. Traim intr-o perfecta simbioza cu tot ce ne inconjoara, inclusiv cu tot felul de bacterii, virusuri sau paraziti.Ca o curiozitate, avem mai multe bacterii in intestin decat celule in corp. Deoarece Natura a conceput organismul nostru ca pe o particica din tot ce ne inconjoara, atunci, pentru a-l mentine in parametrii optimi, trebuie sa avem grija sa nu-l separam de mediul natural. Suntem special facuti sa traim in aer liber, sa bem apa nesterilizata, sa consumam mancare proaspata, sa ne odihnim suficient si sa ne bucuram de viata. Rasul din toata inima e cel mai bun semn ca organismul nostru se afla intr-o stare de sanatate perfecta.

In societatea actuala, acest stil de viata a devenit aproape un lux. Mancam prost, pe apucate, cu gandul mereu in alta parte. Suntem din ce in ce mai sedentari, mai stresati, mai obositi. Am ajuns in situatia in care trebuie sa alegem: continuam asa si vom fi din ce in ce mai stresati, mai bolnavi, mai neputinciosi, sau ne luam inima in dinti si trecem la un alt stil de viata care sa ne permita sa ne bucuram de ceea ce avem? Celor care aleg cea de-a doua varianta, imi permit sa le dau cateva sugestii:

1.ODIHNITI-VA SUFICIENT

Incercati sa aveti un somn odihnitor, indiferent de durata lui. Nu adormiti in fata televizorului deschis. Succesiunea de imagini si lumini induce o stare de supraexcitatie a scoartei cerebrale, care se prelungeste si dupa ce adormiti. Astfel, veti adormi greu, iar somnul va fi superficial si neodihnitor. Incercati ca inainte de culcare sa va concentrati atentia asupra unui singur lucru, ca de exemplu paginile unei carti,la lumina veiozei, care sa dea posibilitatea cortexului sa ia o pauza. Nu dormiti cu lumini aprinse, deoarece lumina inhiba secretia melatoninei, principalul hormon care induce starea de somn. Daca totusi persista insomnia, puteti apela la capsule cu melatonina vegetala sau cateva picaturi de tinctura de Valeriana, Passiflora sau Melissa.

2.RELAXATI-VA CAT MAI MULT

Cand suntem stresati, corpul descarca hormoni care pun organismul in stare de alerta si cresc consumul de energie, secatuindu-ne de puteri. Inducerea unei stari de relaxare detensioneaza cortexul cerebral si incetineste procesele metabolice, economisind astfel energie pe care corpul o poate folosi in alte scopuri, ca de exemplu in lupta impotriva microbilor.Mai mult,fiind relaxati, muschii nu mai au nevoie de tot atat sange ca atunci cand sunt contractati. Astfel, relaxarea musculara permite redirectionarea sangelui spre tesuturile cu rol in imunitate si permite transportul rapid si in cantitate mare in tot corpul a celulelor specializate in lupta impotriva agresorilor.

Exista foarte multe metode de relaxare, incepand cu un film sau o gluma buna, terminand cu tehnicile de meditatie si relaxare din cultura asiatica. Fiecare isi poate alege ceea ce i se potriveste. Pentru cei care sunt prea ocupati sau prea comozi, le sugerez urmatoarea tehnica: lasati-va pe spatarul scaunului si inchideti ochii, fara a strange tare pleoapele. Fiti atenti la respiratia voastra. Urmariti aerul care intra si iese, numarati cate secunde dureaza fiecare etapa.

Concentrati-va pe respiratie, nu va ganditi la nimic altceva. Veti observa ca respiratia devine mai ampla, scade frecventa si cresc pauzele dintre inspir si expir. Incercati sa faceti acest lucru de mai multe ori pe zi, timp de cateva minute. Aceasta tehnica reduce starea de agitatie si ajuta mintea sa se concentreze asupra unui singur lucru.

Despre alte metode de crestere a rezistentei organismului vom vorbi in articolele urmatoare.

Pana atunci, va doresc sanatate si intelepciune maxima!

Dr.Bogdan Adrian Neguleasa

Comments are closed.